Ako správne piť a ako archivovať víno
Ako piť biele a ružové víno
- Vhodné sklo: poháre tvaru Tulipán s rozšíreným dnom a zúženým hrdlom na vyššej stopke, objem 200–400 ml
- Správna teplota pri podávaní vína: 7 °C
- Správna teplota pri konzumácii: 9 - 11 °C *
- Servírovanie: Biele vína sa na udržanie nízkej teploty odporúčajú servírovať v nádobe s ľadom alebo v chladiacom tubuse, aby nedochádzalo k rýchlemu otepleniu obsahu fľaše.
Ako piť červené víno
- Vhodné sklo: poháre tvaru Tulipán alebo široký pohár Balón na vyššej stopke, objem 400 – 600 ml
- Správna teplota pri podávaní vína: 10 – 12 °C
- Správna teplota pri konzumácii: 12 - 14 °C *
- Servírovanie: Pri červených vínach sa vykonáva tzv. dekantácia. Víno sa pri nej preleje do karafy, čím sa prevzdušní a harmonizuje. Navyše môžete oddeliť prípadný sediment. Pokiaľ nemáte karafu, nechajte víno aspoň „vydýchať“ v otvorenej fľaši. Dekantácia by mala trvať aspoň pol hodiny, pri starých robustných vínach pokojne aj dvanásť hodín.
Ako piť šumivé víno
- Vhodné sklo: úzky a vysoký pohár tvaru Flauty s objemom 150 - 250 ml., ktorý nechá vyniknúť retiazkovaniu bubliniek z dna
- Správna teplota pri podávaní vína: 5 °C
- Správna teplota pri konzumácii: 7 – 9 °C
- Servírovanie: Šumivé vína by sa na udržanie nízkej teploty mali podávať v chladiacom vedierku s ľadom a vodou.
Ako správne skladovať víno
Ak máte doma tmavú vínnu pivničku, kde je stabilná teplota okolo 11 °C a vlhkosť okolo 65 %, máte vyhraté. Riešenie však existuje aj pre ostatných. Tým druhým najlepším je samozrejme domáca vinotéka. Na kratšiu dobu sa ale obídete aj bez nej. 1 – 2 fľaše bieleho vína, ktoré vypijete počas niekoľkých týždňov, môžete skladovať v hornej polici chladničky. Ak máte fliaš viac alebo víno červené, je vhodnejšia chladná komora. Teplota v nej môže byť aj trochu vyššia, dôležité je, aby bola stála, pretože vínu škodia najmä teplotné výkyvy a svetlo – na to postačí uzavretý kartón či aspoň tmavý obal. Je tiež potrebné chrániť ho pred pachmi, ktoré preniknú korkom.
Ak máte vína s korkovým uzáverom, musia byť skladované poležiačky, aby bol korok namáčaný vínom a nevysychal. Vďaka tomu nezmenšuje objem a tým pádom nepustí k vínu vzduch – oxidácia by ho znehodnotila.
Ako správne archivovať víno
Archivácia sa od skladovania líši časom a hlavne prísnejším dodržiavaním podmienok skladovania. Môže trvať 3 roky, ale pokojne aj 10 rokov a viac, záleží na odrode, kvalite, obsahu kyselín a alkoholu vo víne. Po celú dobu však víno musí byť uskladnené poležiačky, v tme a v konštantnej v rozsahu 10 – 12 °C.
U vín neplatí čím staršie, tým lepšie. Najväčšou alchýmiou je však odhadnúť, kedy je víno „na vrchole“. Víno zrejúce vo fľaši totiž prechádza rôznymi fázami. Pre mladé víno z vlaňajšieho roku je typický ovocný buket a svieža kyselinka. Zrelé víno sa „zaokrúhli“, má harmonickú, plnú chuť aj vôňu.
Ak krivku dozrievanie nesprávne odhadnete a s dobou archivácie to preženiete, stratí prestarnuté víno svoju bohatosť a pôsobí plochým, prázdnym dojmom. Ako teda spoznať, kedy je tá správna chvíľa fľašu otvoriť?
Väčšina akostných a kabinetných vín sa konzumuje relatívne mladých, maximálne 3 roky po zbere. Pri výbere z bobúľ, ľadových a slamových vínach činí doba zrenia aspoň 3 roky a u neskorých zberov a výberov z hrozna 3 – 6 rokov. Všeobecne platí, že pri vyššej teplote skladovania zreje víno rýchlejšie a že biele víno zreje vo fľaši rýchlejšie ako červené. Záleží ale aj na vašej chuti. Pokiaľ máte radšej svieže ovocné vína, môžete samozrejme aj tie kvalitné konzumovať hneď po zakúpení. Ak dávate prednosť ťažkým plným vínam, môžete si počkať, kým vám vo vinotéke dozrejú.
Aké vína archivovať
Základným predpokladom pre uchovanie vína v archíve je kvalitný ročník a kvalitná zátka, ktorá nebude prepúšťať vzduch. Na archiváciu sú vhodné vína s vyšším obsahom alkoholu (aspoň 12 %) a kyselín, pretože to bráni rozvoju mikroflóry obsiahnutej vo víne. Dôležitý je aj zodpovedajúci obsah voľnej kyseliny siričitej, ktorá chráni víno pred oxidáciou.
K odrodám s vyšším množstvom kyselín patrí Ryzlink rýnsky a vlašský, Sauvignon, Chardonnay, Rulandské biele, šedé aj modré, Cabernet Sauvignon či Zweigeltrebe. Potenciál k naozaj dlhodobému skladovaniu majú vína portské či burgundské a harmonické vína dobrých ročníkov od renomovaných vinárov. Top kvalitu potom predstavujú kvalitné vína z oficiálne klasifikovaných francúzskych viníc (Grand Cru Classé) či oblasti Sauternes.
Nevhodné pre dlhšie uchovanie sú potom odrody Müller-Thurgau či Veltlínske červené ranné, ktoré naopak vďaka rýchlemu zreniu oceníte napríklad v podobe svätomartinského vína. Nevyplatí sa skladovať ani lacné vína zo supermarketov a vôbec vína nekvalitné.
Potenciál zrenia až 6 rokov majú napríklad tieto vína:
-
Sauvignon Blanc, La Joya, Gran Reserva
-
Chardonnay, La Joya, Gran Reserva
-
Cabernet Sauvignon, La Joya, Gran Reserva
-
Cabernet Sauvignon Bushvine
-
Carmenere, La Joya, Gran Reserva
-
Syrah Gran Reserva Premium
-
Merlot Winemakers Collection
Tipy pre vás
Kategória článku
- Hlavná rubrika blogu
- Poradňa
- Poradňa – Záhrada
- Poradňa – Záhradný nábytok a grily
- Poradňa – Bazény
- Poradňa - Vykurovanie
- Poradňa - Wellness
- Poradňa – Dielňa
- Poraďna - Domáci miláčikovia
- Poradňa - Elektrobicykle
- Poradňa – Exkluzívne vína
- Poradňa - Pomoc s nákupom
- Poradňa – Infografiky
- Poradňa - Katalógy
- Videá
- Poradňa - Zdravý spánok
- Magazín